Search
  • Monica

HVITLØK


De fantastiske egenskapene til hvitløk

Hvitløk har vært brukt til behandling av en rekke av menneskets plager fra langt tid tilbake. Tekster skrevet på sanskrit dokumenterer bruk av hvitløk for omkring 5000 år siden, mens kineserne har anvendt den i minst 3000 år. Skriftene som kalles Papyrus Ebers fra omkring 1550 f.Kr. nevner hvitløk som et effektivt middel ved mange ulike plager, som for eksempel høyt blodtrykk, hodepine, bitt, innvollsorm og svulster. I oldtidens Egypt ble det brukt både som næringsmiddel og medisin. Mange av hvitløkens påstått helbredende egenskaper er nå blit bekreftet gjennom vitenskaplige studier.

Hvitløk blir brukt over hele verden til forskjellige plager som hoste, tannpine, øreverk, høyt blodtrykk, arteriosklerose, hysteri, diaré, og flere andre sykdommer.

Louis Pasteur oppdaget hvitløkens antibaktrielle egenskaper i 1858. Under første og andre verdenskrig reddet hvitløken tusenvis av liv ved å beskytte sår mot infeksjoner. Når det ikke fantes andre antiseptiske stoffer, ble sårene påsmurt knust hvitløk og bandasjert. Da andre verdenskrig brøt ut var penicillinet oppdaget. I Russland var det ikke nok penicillin til alle, så de bruke hvitløk i stedet. Derfra blir hvitløk kalt for russisk penicillin. I tillegg til å være et antiseptisk middel på sår, ble hvitløk også brukt til beskyttelse mot koldbrann.

I Norge har hvitløk også blitt brukt som et universalmiddel mot sykdom. Det beste var å finhakke eller knuse hvitløken og lagge den i brennevin. Det skulle være godt for forskjellige plage som bl.a. hoste og urinveisinfeksjoner. Uttrekk av hvitløk i vann kunne brukes innvortes mot innvollsorm, og utvortes på hudinfeksjoner, frostskader og liktorner. Oppvarmet var hvitløk medisin mot revmatiske plager ved å gni den på leddene. I Europa ble hvitløken sett på som om den hadde magiske egenskaper. Hvis hvitløk ble hengt rundt halsen på mennesker og dyr, ville den verne mot angrep fra onde makter.

Hvordan hvitløk virker på fordøyelsen

Hvitløk er appetittvekkende, den øker utskillingen av fordøyelsesvæsker, hemmer gjæring i tarmen og forbedrer næringsopptaket. Hvitløk er god ved mye tarmgass, kvalme, oppkast, kolikk og generelt dårlig fordøyelse. Små mengder hvitløk vil stimulerer tarmperistaltikken. Det motvirker også at tarmene blir slappe, noe som ellers ofte leder til forstoppelse. Løkens antiseptiske virkning gjør at den bidrar til å rense leveren og fordøyelsessystemet, og hjelper dermed til å bedre den generelle helsetilstanden.

Hvitløk har en antimikrobiell virkning mot bakterier, virus, innvollsparasitter og sopper, noe som er dokumentert i svært mange vitenskapelige arbeider. Nyere forskning har vist at hvitløksaft kan drepe eller dempe veksten av mer enn seksti sopparter og over tjue bakteriearter, deriblant noen av de mest hissige. Dette støtter den historiske bruken av hvitløk til behandling av mange infeksjonssykdommer.

Hvitløk er også effektiv overfor bakteriestammer som var blitt resistente mot et eller flere av de vanlige antibiotiske stoffene. Bakterier er smarte og utvikler raskt resistens mot farmasøytiske antibiotika. Men de har større problemer med å beskytte seg selv mot de mange aktive innholdsstoffene i hvitløk. En bør være oppmerksom på at hvitløk også kan fremme virkningen av vanlige antibiotika og en rekke andre farmasøytiske medisiner.

Hvitløk virker også på virus og sopp

Rå hvitløk er også bra mot hoste, forkjølelse og bronkitt. Spiser man hvitløk regelmessig, kan det forebygge forkjølelse og influensa, og er man allerede syk hjelper hvitløken til at sykdommen raskt forsvinner igjen. På grunn av den slimløsende virkningen vil hvitløk kunne bidra til å åpne luftveiene og dermed lindre pustebesvær hos astmatikere. Man kan hakke flere fedd i småbiter, dekke det med honning og la det stå to-tre timer. Av denne blandingen tar man en teskje med korte mellomrom utover dagen, en kur som raskt kan lindre luftveisinfeksjoner. På enkelte kan hvitløk dessuten virke kraftig feberdempende.

Også kreft og AIDS syke personer har god effekt av hvitløk viser studier.

Blodsukkersenkende virkning

Både hvitløk og kepaløk (Allium cepa) har vært brukt til behandling av diabetes. Allicin som er hoved virkestoffet har en blodsukker senkendevirkning. Dette kan skyldes økt levervirksomhet og økt frigjøring av insulin, eller en insulinsparende virkning.

Hvitløkens påvirkning på blodåresystemet

Hvitløk senker blodtrykket, reduserer dannelsen av plakk i blodårene, demper sammenklebingen av blodplater og virker blodfortynnende. Den er også kolesterolsenkende, mens mengden av det gode kolesterolet øker. Ni ulike stoffer i hvitløk er funnet å virke fortynnende på blodet og dempende på tendensen til sammenklebing av blodplater. Bl.a. hindrer hvitløk at det blir dannet fibrin i blodet. Det er blant annet dette stoffet som har skylden for at blodplatene kleber seg sammen. Mennesker som lider av åreforkalkning, har hatt hjerteinfarkt eller plages av konstant høyt blodtrykk, har normalt for høyt fibrininnhold i blodet. Ved at hvitløk bidrar til å hemme sammenklebingen av blodplater, minsker risikoen for hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer.

Noen Kjerringråd:

For å dempe hvitløkslukt kan en spise persille, eple eller koriander etter å ha spist hvitløk. Grønn te skal vis dempe lukten fra kroppen.

Ved røykeslutt: Hvitløk gjør at tobakksrøyk smaker dårlig.

Øreinfeksjon: Noen dråper hvitløksolje dryppes i øret 2-3 ganger daglig.

Insektstikk: Hvitløk demper svie og kløe. Knus et par hvitløksfedder og bland dem med 1 1/2 dl varmt vann. Smør det så på stikkstedet.

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Det er sjelden bivirkninger av hvitløk når den inntas i fornuftige doseringer. Man får unektelig hvitløksånde og kanskje lukter det hvitløk også av huden. Noen uvanlig sensitive personer kan erfare en allergisk hudreaksjon og få astmaanfall (til og med av bare å puste inn hvitløkspulver fra en krydderhylle). Andre kan bli kvalme eller de får diaré. Hvis man inntar mer enn fem hvitløksfedd om dagen kan man oppleve halsbrann eller mye tarmgass. Massive doser hvitløk kan medføre svimmelhet, oppblåsthet, hodepine eller økt svetting. Påført utvortes kan hvitløk irritere huden.

Hvitløk må brukes med forsiktighet av pasienter som går på antikoagulerende midler (unngå inntak av mer enn 5 g hvitløk per dag). Økt blødningstendens er registrert hos personer som har inntatt mye hvitløk over lang tid. På grunn av mulighet for økt blødning, bør inntak av hvitløk opphøre 10 dager før en eventuell operasjon. Hvitløk bør dessuten unngås av personer som er sensitive for svovelholdige planter.

(kilder: urtekilden)


90 views0 comments

Recent Posts

See All

Aloe Vera

Skriv inn egen tekst her.

© 2018 Klinikk Fønixia

  • Black Facebook Icon